מדוע אנו פוגעים בסביבה בקצב שמאיים על הקיום האנושי בעתיד? מי מרוויח מזיהום אוויר, מים וקרקע, ומדוע מתקשות ממשלות לאכוף חקיקה סביבתית קיימת? מה הקשר בין פגיעה באיכות הסביבה לבין ניצול אוכלוסיות מוחלשות?
אבנר דה-שליט, מומחה לפוליטיקה של איכות הסביבה, טוען כי הפתרונות לבעיות סביבתיות כרוכים, אף מותנים בפתרון אי-צדק חברתי ובדמוקרטיזציה של החברה. בעבר סברנו שניתן לפעול למען "הגנת הטבע" מבלי לפעול בד בבד לצמצום פערים כלכליים וחברתיים. אולם היום, לנוכח הבעיות סביבתיות סבוכות – סכנת הזיהום מי השתייה, מחלות ריאות בקרב ילדים וקשישים, פסולת כימית ורדיואקטיבית, דלדול המינים של בעלי חיים והצומח, שימוש מוגזם בכימיקלים בחקלאות ובתעשיית המזון, וכדומה – מתברר כי היינו נאיביים.
ואולם, המדינה המודרנית לא מצליחה ליזום התמודדות מקיפה ויעילה עם בעיות אלה. דה-שליט מסביר מדוע מצב עניינים זה מחייב השתתפות פוליטית רחבה, שתכלול את נפגעי הבעיות הסיבתיות, ושיתוף פעולה במאבקים למען הסביבה ובסוגיות כמו צדק חברתי וזכויות אדם. אין די בגעגועים רומנטיים לטבע שנעלם. עלינו להכיר באחריותנו המוסרית כלפי הזולת, ויהא הזולת זה האדם השכן, דורות העתיד או הטבע.
פרופסור דה-שליט הוא מרצה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, ועמית מחקר במרכז לחקר סביבה וחברה באוניברסיטת אוקספורד.
106 עמודים.
אזל