ספר זה פותח צוהר אל סוגיות בוערות ואל מחלוקות משפטיות ואתיות מעולם המידענות האקדמית וכן אל חזית המחקר בתחומים אלה. הסוגיות הנדונות בספר מעסיקות מרצים וחוקרים במוסדות להשכלה גבוהה ואת כל הנוטלים חלק בעשייה הרחבה יותר של הפרסום האקדמי, לרבות עורכים, שופטי עמיתים, סטודנטים לתארים מתקדמים ועוד. עולמם המקצועי של רובם כולל שילוב תובעני בין הוראה ומחקר ומציב אתגרים המשותפים לחוקרים ולמרצים בכלל המוסדות להשכלה גבוהה.
במסגרת השיח על אודות הדילמות האתיות בעולם המידענות, אנו סבורים כי קיימות דרכים שעשויות לתרום לצמצום אפקט הפניקה שהן יוצרות. בספר מוצגות דרכי ההתמודדות עם הדילמות הללו, האתגרים הנוגעים להן והפתרונות האפשריים בעולם האקדמיה והפרקטיקה.
ד"ר ליאת יוספסברג בן-יהושע מנהלת את מרכז הידע האקדמי במכון מופ"ת ואת תוכנית הפוסט-דוקטורט; חברת הוועדה האתית המוסדית במכון מופ"ת. פרופ' דניאל שפרלינג הוא פרופ' חבר בחוג לסיעוד שבאוניברסיטת חיפה. תחומי המחקר שלו עוסקים באתיקה רפואית, אתיקה במחקר, משפט ובריאות ומדיניות בריאות. ד"ר עמליה רן היא חברת צוות ביחידת סקירות הידע האקדמי במכון מופ"ת, רכזת תוכן וידע בתוכנית הארצית למרכזי סימולציה ורכזת פורום המחקר בנושא הסימולציות בחינוך, עמיתת מחקר במכון סוורדלין ללימודי היסטוריה ותרבות של אמריקה הלטינית באוניברסיטת תל אביב.