אגף השיקום במשרד הביטחון 2005-1948
מדינת ישראל מכירה מראשיתה באחריותה המוסרית לרווחתם של הנפגעים במערכות ישראל ושאריהם ומטילה על משרד הביטחון את הדאגה להם. המספר הכולל של הזכאים לסיוע עולה בימים אלה על מאה אלף נפגעים ושארים. לטיפול בהם יש מאז ומתמיד נגיעה, ישירה ועקיפה, למספר לא מבוטל של בתי אב בישראל ולחברה הישראלית בכללותה. הספר שלפנינו פורש את תולדות אגף (בעבר – מחלקת) השיקום המשרד הביטחון, מאז הקמתו בשנת 1948 ועד שנת 2005, ודן במפעל השיקום הממוסד רחב הממדים שנוהל על ידיו בשנים אלו.
אלה הסוגיות המרכזיות שהספר עוסק בהו, תוך בחינת ההתפתחויות שחלו בהן לאורך השנים: התפישה הקונסטרוקטיבית שעמדה ביסוד פעילותו של האגף ויישומה במפעל השיקום; התמורות הפנימיות שחלו בארגון ובמבנה האגף; התרחבות ציבור הזכאים לשירותי האגף ואמות המידה שננקטו לגבי הכללתם של הנפגעים בחוג הזכאים; ארגוני הזכאים ושיתופם הפעיל בטיפול בנפגעים; הזכויות שהוענקו לזכאים, הרחבתם והמאבקים שנוהלו לשם כך.
ד"ר דניאל נדב הוא חוקר בנושאי היסטוריה צבאית והרפואה בתקופת השואה ומלמד בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. מרבית ספריו הקודמים בעברית הופיעו בהוצאה לאור של משרד הביטחון: הלוך בשבי, השבויים העבריים במלחמת העצמאות (1997); לבן וחאקי, תולדות חיל הרפואה, 1967-1949 (2000); רפואה ונאציזם (האוניברסיטה המשודרת, (2006); רפואה בשישה ימים, חיל הרפואה במלחמת ששת הימים (2007).