רבי נחמן מברסלב, שהיה למורה רוחני לחסידיו בני המאה השמונה–עשרה, הותיר אחריו אחת מפניני הספרות היקרות של המסורת היהודית – סיפורי מעשיות. יצירה זו נתייחדה בדמיונה העשיר, עלילתה המותחת ודמויותיה הצבעוניות; בין גיבוריה נמצאים קבצנים מופלאים שוכני יערות, זבוב הבורח מעכביש, גנב מוכשר במיוחד ולבו של העולם המתגעגע אל המעיין.
הגעגועים הם העומדים בלב יצירתו של ר' נחמן. געגועים למנוחת הדעת והנפש, געגועים לעולם הרמוני, געגועים למגע חי עם האלוהים. באמצעות סיפורים רוויי כיסופים אלו – הדומים בחיצוניותם לסיפורי עם רגילים – ביקש ר' נחמן לעורר את השומע להיפתח לאפשרויות עמוקות יותר הגנוזות בנפשו ולפלא הנוכח בבריאה. ואכן, במרוצת השנים, וביתר שאת בתקופתנו, זכו סיפורי ר' נחמן למגוון רב של פירושים ולתרגומים לעשרות שפות, עדות לאוניברסליות של יצירתו ולעל-זמניות שלה.
באסופה זו מכונסים מגוון אנשי רוח – רבנים, פסיכולוגים, סופרים ומשוררים – הדנים בסיפורי ר' נחמן. כל אחד מן הכותבים מתמקד באחד מן הסיפורים ודולה ממנו תובנות רעיוניות, פסיכולוגיות ותרבותיות מרתקות, תוך קיום דיאלוג פורה בין רעיונותיו של האדמו"ר בן המאה ה-18 לבין הגות זמננו.
כך נפרשת בפנינו תמונה צבעונית ומרובת פנים של החוכמה האצורה בסיפורי המעשיות של ר' נחמן, העשויה לתרום את חלקה להתחדשות אישית ולהעשרת התרבות היהודית בת זמננו.