``פעמים רבות נדמה לנו שהעולם הוא הכול ואנחנו לא כלולם, ואילו פעמים אחרות שאנחנו הכול והעולם לא כלום. וגם היפריון נחלק בין שני הקצוות האלה... אך בשום רגע מרגעי הקיום אין הידע והמעשה שלנו מגיעים למקום שבו כל קונפליקט חדל והכול אחד....``
פרידריך הלדרלין
היפריון הוא הרומן היחיד שכתב המשורר הגרמני הנודע פרידירך הלדרלין (1770-1843). יצירת מופת זו, ספק רומן מכתבים ספק רומן חניכה, משלבת כתיבה פילוסופית וכתיבה לירית, ומעבר לרושם הרומנטי והאידיאליסטי שהיא עושה על הקורא, רוחשת ללא הרף יסוד חתרני ומודרניסטי.
במרכזו של הרומן ניצבת דמותו של היפריון, צעיר אידיאליסט ביוון, לא זו הקלאסית, אלא יוון החדשה של המאה ה-18 הנאנקת תחת עול הכיבוש התורכי. היפריון, שמשקיף על אהבתו לדיוטימה ועל הקרע ההולך ומתהווה בתוככי ההוויה הקלאיסת, מגלם סדרה שלמה של דיסוננסים – בתוך עצמו, במולדתו ובמין האנושי כולו שנעקר מן ההרמוניה שבטבע. אובדן זה של ההרמוניה היוונית העתיקה בין אדם ועולם הינו מרכזי ברומן לא פחות מהכיסופים אליה ומשיקומה כביכול, ומסמן את תחילתה של תודעה אחרת, מודרנית, שעל פיה ``העורקים נפרדים ושבים אל הלב``, הפיוס ``שרוי בלב המחלוקת`` ובמקום אותה אחדות הרמונית עם הטבע ישנו רק רקע שפתרונו נדחה עד אין סוף.
היפריון רואה אור לראשונה בעברית, בתרגום מופת של שמעון זנדבנק, שגם הוסיף הערות ופתח-דבר.
אזל