השיח הטיפולי בוחן את הטיפול האנליטי דרך המשקפיים של הדיבור והשפה – שבאמצעותם הטיפול מתנהל – ומנסה להראות את השפעתם על תהליכים אישיים ובין-אישיים. מושגים מרכזיים כגון לא-מודע, הדחקה, העברה וכולי, מוצגים בו כיחסי דיבור-שפה בין הביטוי המילולי להקשבה החווייתית. עקב הסתכלות זו, החולה נתפס לא כחולה, אלא כאדם החווה את עצמו באופן הפותח אותו לזולתו ולתקשורת בין-אישית. המטפל נתפס לא כמי שיודע מה הם חיים נכונים, אלא כמי שמאומן בשיחה רפלקטיבית, כזאת המתנהלת בדרך העֵרה לעצמה. פרספקטיבה זו מובילה לתפיסת הטיפול כחממה לטיפוח הסובייקטיביות.
הספר כתוב בנעימה של שיחה, העשויה לעודד את הקורא לחשוב על הדברים ולהגיב עליהם. הוא פונה הן לאנשי המקצוע המציעים את השירות, הן למטופלים ולמקבלי שירותים פסיכולוגיים אחרים, והן לקהל הרחב המתעניין בפסיכולוגיה. הספר דן לעומק בתיאוריה טיפולית, פעמים רבות מזוויות לא-שגרתיות, ובזה ערכו לאנשי המקצוע. למטופלים – בהווה, בעבר ואולי אף בעתיד – הוא מספר כיצד הם יכולים להבין טוב יותר את המתרחש בטיפול האנליטי ועקב כך לקבל טיפול אפקטיבי יותר.
אורי הדר הוא פרופסור חבר בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב. הוא מורה במגמה הקלינית, ואף עמד בראשה בעבר. הדר חוקר ליקויים בשפה ובדיבור עקב פגיעה מוחית, והוא בעל שם בינלאומי בחקר תנועות היד והגוף המתלוות לדיבור. מאמרים רבים שכתב בנושאים אלה הופיעו בכתבי עת בינלאומיים. ספרו הקודם, "פסיכותרפיה אנליטית – אמנות הבלתי אפשרי", ראה אור ב1995-. הדר אף עוסק בטיפול נפשי אנליטי בפרקטיקה פרטית.
אזל