"הנאורות היא יציאתו של האדם ממצב חוסר הבגרות שהביא על עצמו. חוסר הבגרות משמעו חוסר היכולת להשתמש בשכל בלא הנחיה של אחר. כשהסיבה לחוסר הבגרות אינה בעיה שכלית, אלא הימנעות מהחלטה להשתמש בו בלא הדרכה של אחר, או היעדר האומץ לעשות כן, אפשר יהיה לומר שהאדם הביא חוסר בגרות זה על עצמו".
עמנואל קאנט, מתוך "תשובה לשאלה מהי נאורות"
ספר זה מקבץ יחד, לראשונה בעברית, מבחר ממאמריו החשובים והידועים ביותר של עמנואל קאנט (1804-1724) - ביניהם "תשובה לשאלה מהי נאורות" ו"על השלום הנצחי" - אשר רובם התפרסמו בכתבי העת של זמנו ושימשו נקודות מוצא חשובות לדיון אינטלקטואלי ציבורי. עובדה זו מקבלת ביטוי בסגנון הישיר, הפשוט, הפחות פורמלי-טכני בהשוואה לכתביו התיאורטיים הידועים, כמו גם בקשת נושאים רחבה ומקיפה שקאנט דם בה במאמרים אלה. בין השאר הוא דן בשאלות הקשורות בפילוסופיה של ההיסטוריה, בפילוסופיה של הדת, ביחסים בינלאומיים, בשאלת היחס שבין תיאוריה למעשה, וכן בניסיון לחבר מעין מניפסט לרעיונות היסוד של הנאורות האירופית.
הכותרת "כתבים פוליטיים" צריכה להיות מובנת בהקשר הרחב של הביטוי "פוליטי". רוב המאמרים אינם עוסקים בשאלות ישירות, ספציפיות, של הפילוסופיה הפוליטית בכלל או בזו של קאנט בפרט, אלא משקפים יחד ניסיון מתמשך של קאנט לבחון את שאלת ההמרה של עקרונותיו התיאורטיים למערכת כללים קונקרטית של פעולה אנושית. יש להבין ניסיון זה של קאנט - שהוא בגדר מרכיב חשוב בפעילותו האינטלקטואלית, ושנוטים שלא בצדק להמעיט בחשיבותו - כגרעינה הפוליטי של מחשבתו.
למאמרי הספר צורפו הקדמות קצרות מאת ד"ר פיני איפרגן מהמחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת בן גוריון, המציבות כל מאמר בהקשרו ההיסטורי וההגותי.
אזל