זהו סיפור על מלחמה בין מעצמות גדולות - בריטניה, צרפת, רוסיה וטורקיה - שהחלה בלא הכרח ונוהלה בלא ראיית הנולד, מלחמה עקובה מדם ורווית סבל. ראשיתה בסכסוך עתיק בין נזירים נוצרים בבית לחם ובירושלים בגלל "מפתח למערה", סכסוך שנהפך לעילת מלחמה אשר שירתה אינטרסים ושאיפות מדיניים ולאומיים, וגם שיגיונות הרי אסון של שליטים רבי עוצמה.
חוקריה הרבים של מלחמת קרים, מהמיותרות בדברי ימי המלחמות, מתחרים ביניהם על כינויי הגנאי שהם מכנים אותה: מטופשת, שלומיאלית, חסרת פשר, כושלת, קומדיה קולוסלית של טעויות.
לדיפלומטיה הבין מעצמתית היה תפקיד מכריע בפרשת המלחמה הזאת, והספר סוקר בהרחבה את המהלכים הדיפלומטיים המורכבים שליוו אותה לצד המהלכים הצבאיים. ההיסטוריון הנודע אג"פ טיילור קבע ש"זו היתה מלחמה שהפעילות הדיפלומטית לא פסקה בה אלא מפעם לפעם בגלל הקרבות".
הקורא הישראלי לא יתקשה לזהות לפחות במלחמה אחת שחווה הוא עצמו את סימני האיוולת שאפיינה את מלחמת קרים, ובהם: ניהול חובבני, בלא מטרות ברורות או בנות השגה ברמה המדינית וברמה הצבאית, הערכה לקויה - בלשון המעטה - של היכולת להגשים מטרות צבאיות שנקבעו במרוצת הלחימה ושאיפתם של מנהיגים להוכיח שהם עולים על קודמיהם בתעוזתם ובהנחתת מהלומות על האויב, שאיפה הגובלת שפלילים. מםתח למערה אינו עילה למלחמה, כשם שחטיפת שני חיילים אינה עילה למלחמה, אך תגובה דיפלומטית או תגובה צבאית עלולות לחרוג מכלל שליטה וליהפך למלחמה מיותרת, בין שהיא מכוונת ובין שאינה מכוונת.
ספרו של חזי שלח "נפוליאון 1813 - מלחמת העולם הראשונה" יצא לאור בהוצאת כתר בשנת 1996.
גרסה מודפסת
מחיר קטלוגי: 86 ₪
המחיר שלנו: 73.1 ₪
הרווח שלך: 15 %
הוסף מודפס לסל