סתיו ימי-הביניים, ספרו של ההיסטוריון ההולנדי הנודע יוהאן האוזינחה, המוגש בזה לקורא העברי בתרגום חדש מן המקור ההולנדי המלא ובלוויית הערות, ביבליוגרפיה, תמונות בצבע ונספחים, הוא אחת מיצירות המופת בתחום ההיסטוריוגרפיה המערבית. המחבר, שהיה ממניחי היסוד לחקר התרבות במאה ה-20, מביא בספרו זה דיוקן ססגוני של חיי היום-יום, חיי המחשבה והרוח, הספרות והאמנות בצפון צרפת ובארצות השפלה במאות ה-14 וה-15, תוך שהוא מסתמך על מגוון מקורות בני התקופה. הספר, שהפך לקלאסי תוך זמן קצר מאז נדפס לראשונה (1919), השפיע על דורות של קוראים וחוקרים ונשאר רלוונטי עד עצם ימינו אלה.
במשך למעלה מארבעים שנות יצירתו, האיר יוהאן האוזינחה (1872-1945) באור חדש נושאים רבים בתחום התרבות, בעיקר בתולדות ימי-הביניים המאוחרים, הרנסנס והעת החדשה המוקדמת, והציע דרכים חדשות להבנת התקופה. בהגותו המחקרית והביקורתית קידם האוזינחה את הבנת טבעה של הפעולה הסימבולית ואת תפקודה במערכות התרבות. בכך הרים תרומה חשובה להבנת התפיסה הסמיוטית של התרבות, שנודעה לה חשיבות גדלה והולכת בהגות התיאורטית במחצית השנייה של המאה ה-20. עם ספריו הידועים ביותר נמנים ארמסוס(1924), והאדם המשחק: על מקור התרבות במשחק(1938); וב-2007 ראה אור בעברית (בהוצאת רסלינג) גם יומן אמריקה, רשימות בחטף(1927).
בפתח הספר ימצא הקורא תיאור מקיף של חיי האוזינחה ושל משנתו מאת דרור ק´ לוי, ובו מוצג סתיו ימי-הביניים כמבע של אבל, מלנכוליה ואובדן, וכבעל זיקה עמוקה למאבק על ערכי ההומניזם בתקופת הופעתו.
אזל