ספר שמסכם פעילות ציבורית של מעל שלושה עשורים ובמרכזה שתי קדנציות כמנכ"ל משרד החינוך, פורס המחבר את תפיסותיו ואת המהלכים להם היה שותף בשנותיו במשרד. בבסיס תפיסתו החינוכית של שמואל אבואב ניצבת ההכרה במרכזיותה של דמות הבוגר ובחשיבותם של המורות והמורים בהשגת יעדי החינוך.
שמואל מספר על ילדותו ונערותו ועל ההשפעה המיוחדת של המורות בבית הספר היסודי ובתיכון על בחירת הכיוון בחייו המקצועיים.
במשרד החינוך, אחרי הכרת הצרכים והצבת היעדים, הוביל שמואל את הצוותים המקצועיים בגיבוש תוכניות לימודים שיכינו את המערכת למאה ה-21 ובפיתוח כלי הוראה למורות ולמורים, שמובילים את המערכת ליעדיה החדשים.
ההכרה בחשיבות המורים לקידום מערכת החינוך ובצורך המתחייב לשתף פעולה – בהקשבה ובענייניות - עם ארגוני המורים, היו מוטיב מרכזי בגיבוש תפיסתו החינוכית והניהולית, לאורך השנים בהן ניהל את משרד החינוך.
שמואל מוביל את הקוראים במסע בין תחנות מעצבות, מילדותו בקריית טבעון דרך שנותיו בתנועת הנוער ובבתי הספר בטבעון. המשך דרכו כקצין בחיל השריון וכניסתו לנהל את המתנ"ס העירוני מיד עם שחרורו. בגיל 29 נבחר לכהן כראש מועצת קריית טבעון ואחרי שלוש קדנציות עבר לכהן כמנכ"ל משרד הבינוי והוביל את יישובם מחדש של מפוני גוש קטיף. בשנת 2007 החל בקדנציה הראשונה שלו כמנכ"ל משרד החינוך.
במהלך שנותיו במשרד החינוך, ובייחוד בקדנציה השנייה, הוביל שמואל שלושה מהלכים מרכזיים בהיבט התוכן והשינויים הנדרשים בעידן החדש: תוכניות לימוד חדשות בכל מקצועות הליבה. בספר מתאר שמואל את הבסיס הרעיוני העשיר לכל מקצוע ואת המהלך של תכנון ופיתוח תוכנית חדשה מותאמת לאמצעים וליכולות של ימינו. באחת מהאגרות למורים, בשנת 2019, כתב שמואל: מערכת חינוך מתקדמת חיונית במיוחד בעידן הדיגיטלי. בעידן הנוכחי, גוברת עוד חשיבות המשימה שלנו להקנות לתלמידים מיומנויות וידע להבנת התהליכים המתרחשים סביבנו. נושאים שהיו בעבר כמעט תיאורטיים נהיו כבדי משקל והרי גורל בסדר היום הישראלי והעולמי.
דמות הבוגר. דיונים רבים הוקדשו לבירור השאלה מהי דמות הבוגר אליה אנו שואפים במערכת החינוך. בבסיס הדיונים עמדה ההכרה כי המענה לשאלות מהי דמות הבוגר הרצויה ומהם מרכיביה יוכל לאפשר בחירת כיוון בכל תהליך המשכי של פיתוח תוכניות ושל הכשרת מורים. בספר מתואר תהליך פיצוח השאלה והצבת המסגרת לנושא מרכזי זה.
תיק מורה. הבסיס האיתן בהכשרת המורה ובתפיסה הפדגוגית המנחה את עולמו המקצועי היא היכולת לשזור את שלושת הממדים – ידע, מיומנויות וערכים – יחד, לכל אורך שנות הלימוד, בכל אחד מהשיעורים ובכל המקצועות. הבנת בסיס זה להכשרת המורה הובילה לפיתוח רעיון תיק מורה, שנותן מענה להתמודדות המורה עם אתגרי ההוראה, החינוך והמקצועיות בתחומים שבהם הוא מתמחה.
בפרק הסיום של הספר - צופה פני עתיד - מציב שמואל אבואב את המשימות המרכזיות של מערכת החינוך בשנים הבאות ומציע כיצד להתמודד אתן. שמואל פורס את משנתו אודות חינוך הגיל הרך והמבנה העתידי של בית הספר.
מורות ומורים, אנשי חינוך וכל מי ששאלות בתחום החינוך משמעותיות בעיניו, ימצאו בספר משנה סדורה, רעיונות מוסברים ואסטרטגיות לקידומה של מערכת החינוך בישראל.
שמואל אבואב משתף את הקוראים בניסיונו שהצטבר לאורך השנים, ביוזמות ובאסטרטגיות שהובילו מהלכים. הוא מזמין אותנו לצאת למסע שבמהלכו נכיר את תפיסותיו וגם נברר לעצמנו מושגים, רעיונות ותפיסות עולם אשר יוכלו לסייע בגיבוש תפיסתנו החינוכית בין אם האישית ובין אם המערכתית, בהתייחס למערכת החינוך על כל מכלוליה.