פחדים וחרדות הם תגובות טבעיות והכרחיות, המלוות את תהליך התפתחותו של כל ילד. אחד מכל עשרה ילדים סובל במהלך התפתחותו מחרדות קשות. בסביבה תומכת ובטוחה יכולים ילדים ומתבגרים להתמודד עם הפחד ולהפוך אותו למקור עוצמה, שיסייע להם בתקופות של קושי ומשבר.
חיים עומר ואלי ליבוביץ מציעים להורים ולמטפלים כלים שיאפשרו להם לתמוך במקום לגונן. הספר מציג גישה מעשית ויעילה לחיזוק כוחות ההתמודדות של הילד והמתבגר, וחושף את הסכנה שבהגנת־יתר, המחלישה את הילד במקום לחזקו. המחברים מציעים, לראשונה, דרכים לסיוע לילדים המסרבים לקבל טיפול ועזרה.
הספר מביא דוגמאות רבות מחיי היום־יום של ילדים ומתבגרים, ומתייחס גם לחרדות האקטואליות המשותפות להורים ולילדים רבים במציאות הישראלית. התייחסות מיוחדת מוקדשת להתמודדות עם הטראומה של מלחמת־לבנון השניה ולחרדות הנובעות מזכרונות המלחמה, מן השהיה במקלטים ומן הצורך לנטוש את הבית.
ספר נגיש ומעשי לקהל הרחב ולאנשי מקצוע.
התרומות הייחודיות של הספר
1. לראשונה בספרות הפסיכולוגית (בארץ ובעולם) מנוסחים קווי פעולה ומוצעים כלים להורים ומטפלים כיצד לסייע לילדים להתמודד עם תופעות של חרדה גם כשאין שיתוף פעולה מצד הילד והוא מסרב לקבל טיפול ועזרה.
2. תיאור בעיית החרדה של הילד כמתקיימת תמיד בזיקה להוריו. ההורים הם הסביבה הטבעית העוטפת את בעיית החרדה ומגדירה את קיומה. הם דמויות המפתח שיכולות להקל על בעיית החרדה או לחלופין לתרום להמשך קיומה, החרפתה או אף הנצחתה. בעיית החרדה של הילד היא על כן בעייה לשניים. תגובת ההורים היא חלק ממנה וקשה להבין את בעיית החרדה ולטפל בה מבלי להבין את תגובת ההורים ולשפר אותה. במסגרת זו מציע הספר לראשונה דרכים להתמודד עם חילוקי דעות בין ההורים וחוסר שיתוף פעולה.
3. חשיפת הסכנה שבהגנת-יתר והצעת דרכים מעשיות כיצד לעבור מ"עמדה מגוננת" ל"עמדה תומכת".
4. התייחסות מיוחדת להתמודדות נכונה של ההורים והמערכות השונות עם תופעות של חרדה בעקבות מלחמה וטירור תוך שימת דגש על הטראומה של מלחמת לבנון השניה ותיאור הטעויות שהתרחשו במהלכה.
5. הספר מציע מדריך יישומי מפורט להורים לילדים המסרבים ללכת לבית הספר עקב בעיות חרדה הקשורות במצבם החברתי, הלימודי, בבחינות או בדרישות אחרות של המסגרת. חוברת ההדרכה משמשת להורים כבסיס לבניית תוכנית יעילה להחזרת הילד לבית הספר תוך זמן קצר לעיתים גם לאחר היעדרות ממושכת.