הבנה פסיכואנליטית של תהליכי ההתפתחות הנפשית של התינוק, של הילד ושל המתבגר היא ה׳מצפן׳ של הפסיכואנליטיקאי בניסיונותיו להבין את נפש האדם. ספר זה מוקדש לתהליך מיסודה של הפסיכואנליזה של הילד והמתבגר בארץ. דרך שלושה־עשר ראיונות וחמישה ממוארים המוקדשים לפסיכואנליטיקאים של ילדים ומתבגרים אשר ייסדו את הפסיכואנליזה של הילד והמתבגר בארץ, הקורא נפגש עם מחשבות ותובנות פורצות־דרך העוסקות במגוון נושאים פסיכואנליטיים, ביניהם ינקות, קדושת הילד וקדושת ההורות, אופן התמקמותו של האנליטיקאי בחדר הטיפולים, דרכי הפירוש, עיתוי ההפניה לטיפול פסיכואנליטי או לחלופין הפחד והרתיעה מעבודה עם הלא־מודע, ועוד. נוסף על כך, הקורא נפגש עם יוזמות ותהליכי הקמה של מסגרות טיפוליות פורצות־דרך ואשר קיומן בהווה הוא כמעט ׳מובן מאליו׳ עבורנו, ביניהן התחנה הירושלמית לטיפול בילד ובנוער, פנימיית ״בני ברית״, מחלקת המתבגרים של בית־חולים ״איתנים״, הגנים לילדים אוטיסטים ועוד.
ספר זה מאפשר לקהל הקוראים להיפגש עם אנליטיקאים מהארץ שלנו ומשפתנו, אשר הושפעו וינקו כל אחד ממקורותיו־הוא, ופילסו את דרכם הייחודית בעודם הולכים לעיתים קרובות ׳נגד הרוח׳. כמי שלימדו והדריכו דורות של אנשי־מקצוע, הם יצרו עבורנו את המקום ואת האפשרות ללמוד ולהמשיך את העבודה הפסיכואנליטית עם תינוקות והוריהם, עם מצבי נפש אוטיסטיים או פסיכוטיים, עם ילדי פנימייה וילדים ממשפחות עניות המבקשות טיפוח, וכן עם הורי הילדים, ולהרחיב את החשיבה הפסיכואנליטית על העברה בין־דורית ועל טראומות חברתיות. גיאוגרפיות נפשיות שנדמו כבלתי־ניתנות לטיפול הונגשו על־ידיהם והוכחו כניתנות לטיפול פסיכואנליטי.
עשרות הערות־שוליים שנכתבו לאורך הראיונות מאפשרות לקורא להיפרש לגיאוגרפיות וטופוגרפיות נוספות ולאישים ותיאוריות מגוּונים בארץ ובעולם, ולחוש את ההשפעות ההדדיות והמשמעותיות.